dimecres, 26 de juny del 2013

DONES D'INTAG

Silvia, Marcia i Emma són tres dones camperoles que viuen en diverses comunitats a laVall de l'Intag, a Equador. Les tres formen part de diferents organitzacions de producció dedicades al café, sabons i cremes a base de "sábila", i artesanies diverses elaborades amb "lufa". Tota la producció és orgànica i es desenvolupa sota una clara aposta per la conservació del medi ambient. Molts d'aquests productes són transformats, afegint-los valor, en les mateixes comunitats: torrat i empaquetatge del café; fabricació i envasat dels sabons; elaboració d'artesanies amb "lufa". Mitjançant el sistema de Comerç Just han pogut vendre a millors preus i amb majors garanties. D'aquesta manera, poden diversificar els seus ingressos i millorar les seves condicions de vida.
Al llarg dels darrers anys, el creixement de les activitats mineres a Equador va fer que algunes companyies transnacionals fixessin la seva atenció a la Vall de l'Intag i mostressin interès per extraure els seus minerals. Per  Silvia, Marcia i Emma, com per moltes altres dones i homes d'Intag, la introducció de la mineria era una amenaça per l'agricultura, la naturalesa i, en definitiva, la seva vida a la Vall. Gràcies a una forta resistència comunitària, en la qual elles tres participaren activament, van aconseguir detenir els intents de les empreses mineres i salvaguardar fins ara el seu estil de vida.
L'experiència de les comunitats de la Vall de l'Intag és un exemple d'un model de desenvolupament controlat per la gent de la zona i en armonia amb la naturalesa. Aquest model pren major valor, encara, quan es comparen els seus resultats amb les d'activitats agroexportadores de flors o bananes que es duen a terme a molt poca distància de la Vall de l'Intag.
Silvia, Marcia i Emma expliquen i reflexionen en aquest reportatge perquè han apostat per defensar aquest model en el qual el Comerç Just juga un paper destacat. 
Visualitza aquí el Documental:   MUJERES DE INTAG 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada